"Het is niet zo simpel op te lossen als Anuna De Wever en de andere klimaatbetogers denken"

bron: Dag Allemaal
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Afgelopen donderdag was er een stuk minder volk op de klimaatbetoging. Anuna De Wever was er wel.

De klimaatbetogers willen zolang op straat blijven komen tot de regering een goed klimaatplan op tafel kan leggen. Volgens Ivan Van De Cloot, hoofdeconoom van de denktank Itinera, heeft zo zijn bedenkingen bij de klimaatmarsen.

“Er zijn allicht duizenden miljarden euro’s om het klimaatprobleem aan te pakken”, bedenkt de hoofdeconoom zich in Dag Allemaal. “Dat in een periode van tientallen jaren. “De klimaatbetogers redeneren op erg korte termijn omdat het in hun ogen al vijf voor twaalf is."

Geld
"Deze uitdaging en de omslag van onze economie vergt echter een inspanning van vijfftig tot honderd jaar. Zorg bijvoorbeeld voor een betere isolatie van onze woningen, want nu gaat er veel energie verloren. Daar bestaan al langer groene leningen voor, maar die zijn nooit van de grond gekomen.”

Volgens Anuna De Wever moet er als te weinig middelen zijn, geld bijgedrukt worden.  “Als het klimaat een bank was, was het allang gered’’, zegt Ivan Van de Cloot. “Zo simpel is het natuurlijk niet. Geld bijdrukken is een radicaal voorstel dat risico’s inhoudt. Het werkt inflatie in de hand en kan de economie schaden. "

"Gelukkig zijn het bij ons niet de politici die kunnen beslissen om geld bij te drukken. Dat zou fout aflopen, zoals 2000 jaar geschiedenis bewijst. Het verbaast me echter niet dat politieke partijen uitgerekend nu allerlei ballonnetjes oplaten. De verkiezingen zijn immers in aantocht.”