Vanaf volgend jaar komt de postbode niet meer elke dag langs: Zoveel keer komt hij nog maar in de toekomst

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vanaf maart volgend jaar gaat er wel wat veranderen. De postbode komt dan immers niet meer elke dag langs.

Bpost maakt zich financiële zorgen. Dat komt omdat we steeds minder brieven laten bezorgen. Acht jaar geleden werden er elke dag 12 miljoen brieven verstuurd, vandaag zijn er dat nog maar 7,7 miljoen. Het resultaat is dat Bpost dit jaar een terugval kent van 9,2%, dat is veel meer dan de 7% die aanvankelijk werd gedacht.

"Als er tegen 2022 geen nieuwe maatregelen komen, dreigt bpost verlieslatend te worden", laat Bpost weten aan Het Laatste Nieuws. "De pakjesbezorging mag dan wel fors toenemen, dat dekt het verlies van de briefbedeling niet."

En dus wordt er ingegrepen. Begin dit jaar haalde het bedrijf al de priorzegel terug vanonder het stof. Die is 5 eurocent duurder dan een gewone zegel, maar garandeert wel dat je brief de volgende dag ter plaatse is. Geen overbodige luxe als het een dringende brief is want vanaf maart 2020 komt de postbode nog maar twee keer per week langs. Naast brieven met een priorzegel zullen ook kranten en pakjes nog elke dag bedeeld worden.

De vakbonden volgen het allemaal op de voet. "We moeten mee evolueren, maar de burger moet een vlotte toegang behouden tot zijn post. En het personeel moet zijn statuut kunnen behouden", luidt het daar.