Acht Soedanezen en Eritreeërs ronselen illegalen in Brussels Maximiliaanpark: Dit zijn hun zware straffen

bron: Bruzz
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Acht Soedanezen en Eritreeërs zijn in Brussel veroordeeld tot een jarenlange celstraf. Ze werden schuldig bevonden aan mensenhandel.

Volgens de rechtbank gaat het om een goed georganiseerde criminele organisatie die misbruik maakte van slachtoffers die naar het Verenigd Koninkrijk wilden doorreizen, zo staat te lezen bij Bruzz.

In totaal smokkelde de bende net geen 200 mensen  naar het Verenigd Koninkrijk tussen juli en oktober 2018. Ze kregen daarbij hulp van Belgische burgers die voor opvang zorgden, maar die mensen werden niet vervolgd door het parket. 

De politie kwam hen op het spoor nadat in juli vorig jaar verschillende mensen die illegaal verblijven in het Brusselse Maximiliaanpark en het station Brussel-Noord. De speurders ontdekte dat de bende daar mensen ging ronselen. Die moesten tussen de 500 euro en 2.500 euro betalen om in het Verenigd Koninkrijk te raken. “Mensensmokkel is misdrijf dat moreel zeer verwerpelijk is en de openbare veiligheid en de fysieke integriteit van de slachtoffers in het gedrang brengt”, aldus de rechter in het vonnis.

Gevangenisstraf
De kopstukken werden tot 5 jaar cel veroordeeld. Vijf andere beklaagden kregen straffen tussen 2 jaar en 40 maanden cel. “Dit zijn zeer zware straffen”, reageert advocate Joke Callewaert. 

“De rechtbank wil hiermee een halt toeroepen aan mensensmokkel, maar dat gebeurt niet door zware straffen op te leggen. Dit is ook geen grote professionele bende mensensmokkelaars. Dit zijn jongeren uit Soedan, die komen uit een land waar er oorlog is en onlangs nog een staatsgreep is gebeurd. Zij zijn zelf slachtoffer van de oorlog en willen ook doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk omdat ze denken dat het daar een paradijs is."