Man schrikt zich rot wanneer hij schaakstukje laat veilen

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Sotheby's
In 1964 kocht een Schotse man nietsvermoedend een schaakstukje voor een paar euro, omdat hij het gewoon mooi vond. Gisteren werd datzelfde schaakstuk door veilinghuis Sotheby’s verkocht voor maar liefst 821 000 euro.

Het 9 cm grote schaakstuk, vervaardigd uit walrusivoor, blijkt een loper te zijn van minstens 900 jaar oud. Eerder dit jaar liet de vorige eigenaar het stuk taxeren bij het veilinghuis. Toen ontdekte men dat het één van de grootste kunstschatten uit de tijd van de Vikingen is.

Het schaakstuk in de vorm van een krijger werd in de twaalfde eeuw in Noorwegen of IJsland gemaakt. In 1831 werden in Schotland 79 van die schaakstukken ontdekt. Het is nog altijd onduidelijk hoe die stukken daar ooit zijn beland. Men vermoed dat ze destijds tijdens een scheepsramp overboord zijn geslagen.

De Schotse vondst bestond uit stukken van vier schaakspelen, maar vijf stukken ontbraken. Experts zijn altijd blijven zoeken naar die ontbrekende stukken. Eén daarvan, het geveilde stuk, is nu dus terecht.

Volgens de vorige eigenaar kocht zijn opa het schaakstuk in 1964 omdat hij het gewoon mooi vond. Het verdween in de kast, en werd slecht af en toe eens bovengehaald om te bekijken. “Maar mijn moeder vond het een interessant beeldje. Ze meende dat het speciaal en misschien magisch was.”

Tags schaakstuk