Politie is wanhopig en komt met opmerkelijk voorstel: “Ook deze mensen moeten politieagent kunnen worden”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De federale politie is wanhopig op zoek naar nieuwe agenten. Daarom vraagt commissaris-generaal Marc De Mesmaeker aan de volgende regering om de toelatingsvoorwaarden te versoepelen.

Bij de politie staan er op dit ogenlik 3.700 vacatures open. Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal van de federale politie, wil daarom ook mensen met een beperkt strafblad toelaten. Dat zegt hij in een interview met Knack.

“In de media was een tijdje geleden nogal wat te doen over zeven kandidaten met een strafblad die door de selectie zouden zijn geraakt. Ik heb die zeven dossier scrupuleus onderzocht en uiteindelijk bleek dat ik voor één kandidaat eerder ‘nee’ dan ‘ja’ zou hebben beslist. Onze selectie werkt dus op dat vlak goed. Maar als we alleen mannen en vrouwen mogen aanwerven die zich hun hele leven compleet onberispelijk hebben gedragen, dan is er dus ook geen plaats meer voor wie ooit een jeugdzonde beging. Bonne chance...”, aldus De Mesmaeker.

“Daarom gaan we aan de volgende regering voorstellen om regels vast te leggen, zodat je vanaf een bepaalde strafmaat niet meer in aanmerking komt als kandidaat. Welke feiten en welke straffen wel of niet kunnen, moet dan precies worden bekeken.”