Zwemleraren waarschuwen ouders voor deze nieuwe trend: “Let op voor een vals gevoel van veiligheid”

bron: Dag Allemaal
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Nog snel je kind leren zwemmen voor je op reis vertrekt is perfect mogelijk. Steeds meer zwembaden in Vlaanderen organiseren zogenaamde ‘turbozwemlessen’, een snelcursus waarbij kinderen in twee weken worden klaargestoomd voor het zwembad. Maar zwemleraren vragen toch om voorzichtigheid: “Pas op voor een vals gevoel van veiligheid, verlies een kind nooit uit het oog”.

Zwemcoaches zien de vraag naar turbozwemlessen jaar na jaar toenemen. “Alsmaar meer scholen schrappen de zwemlessen uit besparingen. Dus kloppen ouders in de vakantie bij ons aan, voor een snelcursus. Soms zelfs met een kind van negen dat nog nooit leerde zwemmen. Kan zo’n kind na één week dan perfect alleen zwemmen? Nee, maar dat claimen we ook niet”, vertelt zwemcoach Lieve Cappaert.

“Een kind kan hier watergewenning krijgen, de angst voor het zwembad overwinnen of wat extra kennis opdoen. Maar ik wil ouders geen vals veiligheidsgevoel geven, een kind moet je in het oog houden. Ook als het goed kan zwemmen. Je weet immers nooit hoe je kind reageert wanneer er plots iemand voor hem inspringt en het een guts water over zich heen krijgt.”