Nederlander (26) beleeft regelrechte nachtmerrie in Australië na ontdekken van verborgen camera’s: “Zoiets zie je in horrorfilms”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: 9news.com.au
Maron de Rooij (26), een Nederlandse toerist, dacht op een boerderij aan de oostkust van Australië zijn droomjob gevonden te hebben. Maar dit draaide uit op een regelrechte nachtmerrie. De jongeman ontdekte namelijk dat de boer waarvoor hij werkte overal verborgen camera’s had geïnstalleerd waarmee hij zijn jonge werknemers begluurde.

“Zoiets zie je in horrorfilms maar verwacht je niet zelf mee te maken’’, zegt Maron in de Nederlandse krant AD. Hij reageerde in mei op een vacature voor de boerderij Animal Ark Transport in Elimbah. 

Op 28 mei nam hij zijn intrek bij kleinvee-transporteur Conrad Cosgrove (44). Tijdens de rondleiding kreeg Maron een ongemakkelijk gevoel. “Boven mijn bed hing een infraroodlamp die volgens de boer ‘s nachts aanging tegen de insecten. Vreemd dacht ik. Vanuit mijn IT-achtergrond en werk in Nederland, waarbij ik ook camerasystemen installeerde, wist ik dat infrarood nachtzicht geeft. Als die lampen inderdaad insecten buiten houden, waarom hangen ze dan niet overal in Australië, vroeg ik mezelf af.”

Toen de werkgever wees naar een plek waar een rookmelder had moeten hangen, kreeg hij opnieuw een raar gevoel. “Hij zei het apparaat om praktische redenen te hebben verwijderd maar beloofde het te zullen terughangen. Uit het plafond zag ik een zwarte USB-stekker hangen. Vreemd, dacht ik opnieuw. Dezelfde gedachte kreeg ik toen de boer me zei dat de huisregel voorschreef dat er elke avond gedoucht moest worden maar ik zat zó in mijn farmwork-bubble dat ik de signalen negeerde.”

Maron wist pas echt dat er iets niet pluis was toen hij het alarmklokje naast zijn bed wilde bijstellen. “Achter het spiegelglas zag ik een cameraatje en aan de achterkant van het apparaat een USB-kabel met een geheugenkaart. Ik geloofde mijn ogen niet. Zoiets zie je in horrorfilms en video’s maar verwacht je niet zelf mee te maken. Daarna vond ik nog zes verborgen camera’s, onder andere in de wand naast mijn bed en in de douche. In eerste instantie dacht ik: als hij mij wil begluren dan doet hij dat maar. Maar na vijf minuten op mijn bed te hebben gezeten, realiseerde ik me dat er sprake was van een ander verhaal.’’

“Het eerst wat ik dacht was: ik geef de boer een klap op zijn bek en bel dan de politie. Maar voor je het weet trekt zo iemand een jachtgeweer en schiet je overhoop. Dat soort incidenten gebeurt nogal eens in Australië. De politie bellen was uitgesloten omdat ik niet wist of er ook microfoons in mijn kamer hingen.”

Maron besloot familie in te schakelen om te politie op de hoogte te brengen. “Ik ging in bed liggen en verschool me onder de dekens. In het donker verstuurde ik een bericht naar familie in Brisbane waar we al vijftien jaar geen contact mee hadden gehad. Een nichtje belde de politie.’’ De volgende ochtend kwamen de agenten langs. Maar de zaak was daarmee niet opgelost. “De boer werd opgepakt maar de politie kon de boerderij niet doorzoeken omdat ze geen huiszoekingsbevel had. Daarop opperde ik om de verborgen camera’s aan te wijzen terwijl de agenten van buitenaf toekeken. Na het zien van de geheime apparatuur hadden ze geen bevel meer nodig om de boel te doorzoeken.’’

De backpacker verbleef afgelopen maand bij zijn familie in Brisbane om te bekomen van de gebeurtenissen. Twee weken na de arrestatie van Cosgrove circuleerde alweer een advertentie voor werk bij Animal Ark Transport. Maron de Rooij waarschuwde vervolgens op Facebook voor de Australiër. Zijn bericht ging viraal, en een uur later stond de Australische televisie op de stoep. “Ik ben hartstikke blij met alle aandacht. Mijn doel was om andere backpackers te waarschuwen’’, aldus Maron de Rooij.