Dit gebeurt nu stiekem met producten uit supermarkt: "En daar betalen we evenveel voor"

door: STS
Supermarkt - boodschappen
Afbeelding bron: Photonews

Er is een nieuwe manier waarop fabrikanten van voedingsproducten bezuinigen. Na de 'krimpflatie', waarbij er minder product voor evenveel geld verkocht wordt, is er nu de 'beknibbelflatie'.

De Nederlandse Consumentenbond ontdekte dat er bezuinigd wordt op de ingrediënten van producten. Ze namen de ingrediënten van ruim 600 producten uit de supermarkt onder de loep en maakten een vergelijking met vijf jaar geleden.

"Bij ruim één op de vier producten was de samenstelling veranderd. Vaak ging het om een kleine wijziging, maar er waren ook grote aanpassingen. In 60% van de veranderingen ging het om huismerken", meldt de Nederlandse Consumentenbond.

In een blik Jumbo kippensoep daalde het percentage kip zo van 8,6% naar 5,8%. Bij Albert Heijn daalde het percentage roomijs in AH Slagroom Roomijs van 32% naar 23%. In het product Becel Romig daalde het percentage plantaardige olie van 70% naar 59%. Het zijn slechts enkele voorbeelden van beknibbelflatie.

Test Aankoop reageert

"Bij de beknibbelflatie gaan de producenten niet proberen om je minder te verkopen voor meer geld, zoals bij de krimpflatie, maar iets van minder goede kwaliteit", reageerde Laura Claeys van Test Aankoop in 'De Wereld Vandaag' op Radio 1.

"Ze gaan aan hun ingrediënten morrelen en goedkopere ingrediënten gebruiken en het product aan dezelfde prijs verkopen. Het zal zeker ook in ons land gebeuren, omdat veel van die producten in zekere mate dezelfde zijn. Het zijn merken die ook in België voorkomen."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp