Groen wil mensen lange tijd verlof kunnen laten nemen zonder reden: "En ze krijgen dit bedrag per maand"

door: STS
Hangmat - pensioen
Afbeelding bron: Shutterstock/New Africa

Als het van Groen afhangt, zullen mensen ongemotiveerd tijdskrediet kunnen gaan opnemen. Dat wil zeggen dat ze een langere tijd niet hoeven te gaan werken, daar geen reden voor hoeven op te geven, en tegelijk een kleine uitkering ontvangen.

Groen wil zo het aantal langdurig zieken terugdringen. Dat zijn er momenteel bijna 500.000 in België. "Sinds de afschaffing van het ongemotiveerd tijdskrediet, in 2017, was er niet toevallig een fikse stijging van het aantal burn-outs", merkt covoorzitter Jeremie Vaneeckhout op.

Met ongemotiveerd tijdskrediet kunnen mensen de pauzeknop indrukken en een tijd niet gaan werken, bijvoorbeeld om een reis te gaan maken. Tegelijk zouden ze niet volledig zonder inkomen vallen, want Groen wil mensen die ongemotiveerd tijdskrediet opnemen 500 euro per maand geven.

Een kleine prijs om te betalen, vinden ze bij Groen, want: "Vandaag is de kostprijs van het hoge aantal langdurig zieken voor de sociale zekerheid meer dan 10 miljard euro per jaar. Dat overstijgt de kostprijs van de werkloosheid."

"Traditionele partijen vegen dit onder de mat"

"Met iedere zorgmedewerker die opbrandt, groeien de wachtlijsten nog wat verder aan", stipt Vaneeckhout aan. "Dit is een menselijke en economische crisis die door de traditionele partijen volledig onder de mat geveegd wordt."

"We maken mensen opnieuw baas over hun eigen tijd. Iedereen heeft recht op een adempauze, zonder dat je jezelf daarvoor moeten verantwoorden of bewijzen."