Karel De Gucht haalt fors uit: “Die partij neigt naar nationaalsocialisme”

bron: VTM
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Minister van staat Karel De Gucht (Open Vld) is niet akkoord met de manier waarop informateur Bart De Wever (N-VA) de Vlaamse regeringsvorming aanpakt. “Ik vind dat Bart De Wever in zijn gesprekken met Vlaams Belang op een zeer dunne is gaan lopen”, zegt hij in VTM Nieuws.

De Gucht is van mening dat het Vlaams Belang geen partij is waarmee je kan praten in een democratie. “Je kan in een eerste gesprek iedereen de kans geven om zijn mening te geven. Maar dat je dan de indruk geeft dat je aan het onderhandelen bent en zegt dat er stukken van die gesprekken zullen overblijven in regeerakkoord? Ik vind dat je dat niet moet doen als democratische partij”, haalt hij uit.

Over het Vlaams Belang dat zich een ander karakter probeert aan te meten, met onder andere sociale accenten, was De Gucht duidelijk: “In de jaren 30 had men in Duitsland ook de redenering van zeer nationalistisch en socialistisch te zijn, dat is de formule van het nationaalsocialisme.”

“Van Grieken heeft een behoorlijke jas en das aan, maar Dewinter had dat ook. En het nieuwe volg, zoals Dries Van Langenhove, ik moet daar niet van hebben”, ging zijn uithaal verder. De Gucht treedt zijn partijvoorzitter Gwendolyn Rutten bij door te stellen dat je met het Vlaams Belang niet kan praten. “Mijn partij heeft zich zeer principieel opgesteld en moet dat blijven doen. Het Vlaams Belang gaat de richting van het nationaalsocialisme uit”, herhaalt De Gucht.