Wie straks deze stad in ons land binnenrijdt, zal daar voor moeten betalen

bron: VTM NIEUWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er is een grote verandering op til. Binnenkort zal je moeten betalen als je een bepaalde stad binnenrijdt.

Wie straks Brussel binnenrijdt, zal daar moeten voor betalen. Het Brussels Gewest voert nog deze legislatuur een variant in op de omstreden kilometerheffing. Ze hebben gekozen voor een stadstol met een variabel tarief, kwam VTM-Nieuws te weten.

Er was hoop dat Vlaanderen, Brussel en Wallonië de kilometerheffing samen zouden invoeren, maar de Brusselaars wilden niet langer wachten. Ze hebben besloten om het systeem van stadstol in te voeren. 

Men gaat een beroep doen op een cameraschild met nummerplaatherkenning en een database. In het hele gebied is er een lage-emissiezone dat wordt gecontroleerd door het cameraschild. Dat kan ook dienen om chauffeurs te doen betalen.

"PRIJZEN AFHANKELIJK VAN UUR"

"Het wordt een slim systeem dat met zo veel mogelijk factoren rekening houdt", verklaart Brusselse minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). "Het systeem is niet fijnmazig genoeg om mensen te laten betalen voor elke kilometer die ze rijden."

"Maar we kunnen wel variëren in prijzen, afhankelijk van spits- of daluren, de plek van binnenrijden, de uitstootnorm en de grootte of het vermogen van de wagen. Een kleinere wagen betaalt minder dan een SUV, omdat ook het aspect verkeersveiligheid moet meespelen. Het is niet de bedoeling dat het een stadstol met één vast tarief wordt." De bedoeling is dat de stadstol deze legislatuur nog wordt ingevoerd.