Schrijfster nagelt “luie mannen" aan het kruis die niets doen in het huishouden: “Eén advies: scheiden!”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Facebook
Een Amerikaanse schrijfster is in het oog van de storm terechtgekomen na een Facebookpost over de oneerlijke taakverdeling in veel huishoudens. Zawn Villines nagelde daarin “luie mannen” aan het kruis. En ze had één advies voor vrouwen in die situatie: scheiden.

De schrijfster vertelt in haar post hoe ze moeders vaak hoort klagen dat ze oververmoeid zijn en dat er geen eerlijke taakverdeling is in hun gezin. “Ze zeggen dat ze net bevallen zijn of de halve nacht op zijn om borstvoeding te geven en ze vragen zich af waarom zij ook nog eens het eten moeten maken en de schoonmaak moeten doen, terwijl hun partner tv kijkt”, schrijft ze.

Het advies dat ze krijgen, is volgens Villines ook altijd hetzelfde. “Wees lief voor jezelf. Je kan het niet allemaal doen. Het ouderschap is lastig. Blablabla”, zegt ze. “Ik weet niet wie van jullie daarop zit te wachten, maar ik heb beter advies: scheiden.”

“Mannen zijn niet aangeboren incompetent of lui of niet in staat om hun deel te doen”, gaat ze verder. “Zeg dus tegen die idioot dat het hoog tijd is om van het golfterrein af te komen, zich naar huis te reppen, ’s nachts op te staan voor de baby en zijn recht te verdienen om getrouwd te blijven. En herinner hem eraan dat niet alle mannen zo zijn en dat een kerel die zijn deel niet doet, niet meteen een cadeau is. Hij is vervangbaar. Luie mannen die denken dat een vrouw 168 uur per week moet werken en zij maar 40, zijn makkelijk te vinden.”

De post van 4 september werd duizenden keren gedeeld en volgens Villines kreeg ze reacties van vrouwen over heel de wereld. “Dit moest duidelijk eens gezegd worden”, klonk het. “Heel wat vrouwen hebben me laten weten dat ze er hun gevoel van eigenwaarde door terug hebben gekregen. Gewoon door iemand anders te horen vertellen wat ze zelf eigenlijk al een hele tijd denken en voelen.” Maar ook mannen reageerden en die reacties waren veel minder positief. Het ging zelfs zo ver dat ze er op Facebook mee dreigde alle mannen te blokkeren die haar berichten stuurden om haar te vertellen dat ze hen en hun vreselijke strijd niet begreep, ze zich gebruuskeerd voelden omdat ze haar mening had gegeven, ze ook het mannelijke perspectief zou moeten bekijken en niet alle mannen zo waren.