Groot misverstand tussen Koerden en Turken: Beide verstaan iets anders onder het akkoord

bron: Radio 1
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Gisteren bereikte Turkije en de Verenigde Staten een akkoord over het staakt-het-vuren in Syrië. Toch zijn er deze ochtend schoten afgevuurd aan de grens. Beide landen verstaan duidelijk iets anders onder het akkoord.

Deze ochtend werden er schoten afgevuurd aan de Syrisch-Turkse grens ondanks het staakt-het-vuren dat gisteren werd gesloten tussen Erdogan en Amerikaans vicepresident Mike Pence. Beide partijen verstaan verschillende dingen onder het akkoord.

Zo zou er volgens de Turken in het akkoord staan dat de Koerden zich moeten terugtrekken over het hele grensgebied. Daartegenover zeggen de Koerden dat ze zich niet moeten terugtrekken uit de belangrijke Koerdische grenssteden. 

Toch zou het staakt-het-vuren goed zijn voor alle partijen. De Koerden zouden gewonnen hebben omdat de Turken zich terugtrekken uit de Koerdische steden. De Syrische vuchtelingen die Erdogan terug wilde sturen naar Syrië blijven dan ook in Turkije. En de Turken krijgen de 20 km lange 'veiligheidszone' langs de Syrisch-Turkse grens.