“Een psychopaat blijft een psychopaat”: Gerechtspsychiater vindt onderzoek Dutroux nutteloos

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De gerechtspsychiater Hans Hellebuyck vindt het nieuwe psychiatrisch onderzoek bij Marc Dutroux tijdverspilling. Volgens hem ben je levenslang een psychopaat.

De West-Vlaamse gerechtspsychiater Hans Hellebuyck vindt het belachelijk dat Dutroux een nieuw psychiatrisch onderzoek krijgt. De rechtbank gaf gisteren de opdracht aan drie psychiaters om een nieuw rapport op te stellen over de mentale toestand van Marc Dutroux. 

“Die 23 jaar cel zullen daar niets aan veranderd hebben”, zegt gerechtspsychiater Hans Hellebuyck. “Ik zie daar het nut ook niet van in. We weten dat Dutroux een psychopaat is. Daar ‘genees’ je niet van”, zegt hij. “Psychopaten worden bij het ouder worden misschien iets minder agressief en impulsief. Andere persoonlijkheidskenmerken zoals het gebrek aan empathie en hun manipulatieve karakter: dat blijft.” 

Het psychiatrisch expertiseverslag moet op 11 mei 2020 af zijn. Voor die tijd blijft Dutroux in de gevangenis. Als het advies van de psychiaters negatief is, wil Dayez, de advocaat van Dutroux, het debat van zijn detentie-omstandigheden heropenen. “Ik leg er mij niet bij neer dat die man opgesloten blijft in een kleine cel”, aldus de advocaat.