“Wij eisen meer transparantie”: Gebrek aan regels over switch van kabinet naar privé zorgt voor commotie

bron: VRT NWS
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Er is veel commotie ontstaan na het onderzoek van VRT. Journalist Fabian Lefevere onderzocht hoeveel kabinetsmedewerkers van de politiek naar de privésector zijn gegaan, en omgekeerd. Dat bleken er enorm veel te zijn.

In België bestaan er geen regels over de switch van privésector naar de politiek, en omgekeerd. Daarom pleiten velen voor meer transparantie. “Er zou een betere regelgeving moeten komen zodat duidelijk wordt wie in de kabinetten zit, wat hun achtergrond is en waar ze naartoe gaan”, klinkt het. 

Europa

In Europa zijn ze er wel in geslaagd om een striktere regeling in te voeren. Er wordt van de vertrekkende ambtenaren “betamelijkheid en kiesheid” verwacht. Er is een ontluizingsperiode van een jaar. Dat wil zeggen dat als een ambtenaar naar de privésector wil, in een job die verband houdt met zijn laatste functie, hij een jaar moet wachten. 

Recht om beroep uit te oefenen

Mensen hebben het recht om een beroep uit te oefenen. “Als je het verbiedt, ontstaan er weer andere constructies. Ex-kabinetsleden die via vennootschapsstructuren toch voor die bedrijven werken, bijvoorbeeld. Ook dat stelt ethische problemen”, klinkt het.