Zuhal Demir zit serieus in de problemen: “Er hangt een dwangsom van €1.000 boven het hoofd”

bron: Het Belang van Limburg
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Greenpeace stuurt een deurwaarder naar Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA). De organisatie vindt het Vlaamse luchtkwaliteitsplan ondermaats.

Twee jaar geleden daagde Greenpeace de Vlaamse regering voor de rechter. De organisatie vond dat de lucht in Vlaanderen te ongezond was. Vooral door het blijvend overschrijden van de Europese normen voor stikstofdioxide (NO2). 

De rechter gaf Greenpeace gelijk. De Vlaamse regering moest binnen het jaar na de betekening van het vonnis (6 november 2018) een luchtkwaliteitsplan opstellen dat aantoont hoe deze illegale overschrijdingen op zo kort mogelijke termijn zullen verdwijnen.

Het plan van de Vlaamse regering is ondermaats vindt Greenpeace. "Dit is een vrijblijvend plan zonder tanden", zegt Joeri Thijs, expert luchtkwaliteit bij Greenpeace. "Het bevat geen garanties dat de luchtkwaliteit op korte termijn zal verbeteren. De vele Vlamingen die hun recht op gezonde lucht opeisen, verdienen beter. Daarom sturen we een deurwaarder naar het kabinet van minister Demir om de naleving van het vonnis af te dwingen.