Tientallen vluchtelingen worden uit woning gezet: “Als ik dit had geweten, was ik hier nooit komen wonen”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
In Kessel-Lo staan tientallen Vlamingen en vluchtelingen op straat. Hun woningen werden door de stad Leuven onbewoonbaar verklaard.

De Vlaamse overheid gaf in 2017 een vergunning aan Camelot Vastgoedbescherming. Zij kregen de taak om leegstaande sociale huurwoningen te verhuren. Dat deden ze zodat de woningen niet gekraakt zouden worden. 

De bewoners waren vooral studenten, arbeidsmigranten, ambachtslieden of start-ups, maar ook erkende vluchtelingen vonden de appartementen aantrekkelijk. “We hadden de appartementen voor het uitkiezen”, zegt een Irakese vluchteling (25). ‘Ik heb op dezelfde dag mijn appartement gekozen, mijn contract getekend en de sleutel gekregen. Voor mij stonden zeker zeven andere personen, uit Syrië of Irak.”

Na zes maanden moesten alle bewoners eruit. De stad Leuven verklaarde de woningen onbewoonbaar. Zo zouden ze ‘ernstige gebreken’ hebben op vlak van veiligheid en gezondheid.  “Als ik dat had geweten, was ik hier nooit komen wonen. Camelot zei dat we hier zeker 1,5 jaar konden verblijven”, aldus de Irakese vluchteling.