Experts hebben verontrustend nieuws: Zelfmoordcijfers dalen behalve bij deze groep

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: pixabay
Het aantal zelfdodingen in Vlaanderen is sinds 2000 met meer dan 25 procent gedaald. Wat opvalt, is dat het cijfer bij de 45- tot 60-jarigen constant blijft. Experts maken zich veel zorgen.

Steeds meer minder mensen willen uit het leven stappen.  En er zijn ook minder zelfmoordpogingen. Toch blijven de cijfers bij de groep 45- tot 60-jarigen constant. Er zou zelfs een lichte stijging kunnen zijn. 

Het Vlaams Expertisecentrum voor Suïcidepreventie is een onderzoek gestart. De onderzoekers proberen aan de hand van intensieve gesprekken de laatste weken en maanden van de overledenen te reconstrueren. 

De vraag die vooral wordt gesteld is hoe het komt dat er zo veel veertigers en vijftigers uit het leven stappen. “Op dit ogenblik zijn het nog maar hypotheses, maar het is natuurlijk een leeftijdscategorie waarin mensen veel te maken krijgen met veranderingen”, zegt Portzky, voorzitter van het Expertisecentrum.

“De kinderen gaan het huis uit, wat sommigen het gevoel geeft dat ze achterblijven en eenzaam zijn. En dat is gelinkt aan depressies.” Ook veranderingen op het werk spelen een grote rol. “Jobverlies kan dramatisch zijn, omdat ze daarna soms jaren vruchteloos op zoek zijn naar werk. Dat heeft een financiële impact, dat weegt op de relatie en beïnvloedt zo het volledige leven.