Prachtig eerbetoon: Pakkende foto's tonen allerlaatste dag Marieke Vervoort

bron: De Standaard
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De wereldberoemde krant The New York Times heeft een reeks pakkende foto's van de overleden rolstoelatlete Marieke Vervoort gepubliceerd. Een journalist en een fotografe mochten immers Mariekes laatste momenten op aarde meemaken.

In hun reportage die 'The champion who picked a date to die' ('De kampioene die haar sterfdatum koos') heet, beschrijven Andrew Keh en Lynsey Addario de laatste jaren van het leven van Marieke Vervoort, tot op haar sterfdag.

"Het idee ontstond na de Olympische Spelen in Rio. Na een e-mail en wat berichtjes, ging Marieke akkoord. Ze wilde dat de wereld dit zou kunnen lezen", vertelt Keh.

De journalisten en Vervoort ontwikkelden een nauwe band met elkaar. "Ik heb gefotografeerd op de ergste plaatsen ter wereld, maar nog nooit had ik iemand gevolgd die voor euthanasie had gekozen", vertelt fotografe Addario. "Er waren momenten dat we met z'n tweeën alleen waren en ze weer een zware aanval van pijn kreeg. Ik had geleerd hoe ik haar moest vasthouden en ik hoe ik haar weer bij bewustzijn kon krijgen."

De foto's zijn ronduit pakkend. Soms bikkelhard, soms vertederend mooi. "We hebben getoond hoe het is, zonder het mooier te maken. Dat was zo afgesproken met Marieke."

U kan de reportage en de foto's vinden via deze link