Ben Weyts verzet zich tegen inslapen van kat die studente meebracht uit Peru

door: BVDO
Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts ligt in de clinch met het voedselagentschap FAVV over het lot van een kat die een studente meebracht uit Peru.

Het voedselagentschap wil de kat laten inslapen om elk risico op hondsdolheid uit te sluiten. Selena Ali verblijf in Cuzco in Peru, maar zij kwam vervroegd terug door de coronacrisis. Ze had ook een kat mee die ze daar geadopteerd had.

“Als de kat geïnfecteerd is met hondsdolheid, is het risico van overdracht groot”, zegt het FAVV in een mededeling. Bovendien bestaat er geen enkele test waarmee hondsdolheid kan worden gedetecteerd bij levende dieren. “Helaas is de enige oplossing om de kat te euthanaseren om zo elk risico op besmetting uit te sluiten”

Die beslissing zorgt voor ophef. Er werd een online petitie gestart en ook Vlaams Minister Ben Weyts reageerde. “Artikel 1 van de Dierenwelzijnswetgeving stelt dat niemand handelingen mag plegen waardoor een dier zonder noodzaak omkomt. In dit geval is er geen noodzaak. De kat kan perfect in quarantaine geplaatst worden”, vertelt Weyts. “Als er een alternatieve piste is om euthanasie te vermijden, dan moeten we die volgen.”

Er was geen toestemming voor de import van het dier. “Als de jonge eigenares een fout heeft gemaakt, dan mag ze daarvoor gestraft worden. Want dieren illegaal importeren, is ook voor dierenwelzijn absoluut een slechte zaak. Maar daarvoor moet dan de mens een prijs betalen en niet het dier”, besluit Weyts.