"Een aantal veroordeelde Syrië-strijders staat op het punt om vrij te komen": Inlichtingendiensten draaien op volle toeren

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De Belgische inlichtingendiensten gebruiken meer dan ooit bijzondere inlichtingenmethoden zoals telefoontaps, observaties en geheime huiszoekingen. Dat leert het jaarrapport 2018 van het Comité I.

De stijging komt vooral door de huidige dreigingen tegen België. Zo is er de strijd tegen terreur, maar ook een cyberoorlog met China en Rusland. Het gaat om verschillende technieken, zoals het afluisteren van telefoongesprekken, het doorzoeken van huizen of het inkijken van mails.

In 2018 hebben de Belgische inlichtingendiensten 2.445 keer bijzondere inlichtingenmethoden toegepast. Dat is een stijging met ruim 25 % tegenover 2017. Tegenover 2013 gaat het om een toename van liefst 80 %.

"Ik verwacht dat dit ook de komende jaren verder zal stijgen", zegt Kenneth Lasoen, docent Intelligence aan de UAntwerpen, in de krant De Morgen. "Een aantal veroordeelde Syrië-strijders staat op het punt om vrij te komen. Ik kan me inbeelden dat de Staatsveiligheid hen goed in het oog wil houden.”

Belgische inlichtingendiensten passen meer inlichtingenmethoden toe

Lasoen benadrukt tot slot dat afluistertechnieken niet bij om het even wie worden toegepast. "Elke actie moet goedgekeurd worden door drie magistraten. Daar wordt onderzocht of de actie proportioneel is. En of er geen andere manier is om informatie te verkrijgen die de privacy minder schendt. Trouwens: wie recht in zijn schoenen staat, heeft alvast niets te vrezen”, besluit Lasoen.