Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch dringt aan op noodregering: "Toestand is hopeloos.”

door: BMO
Afbeelding bron: Photonews
België heeft al een jaar geen federale regering met volle bevoegdheden meer. Volgens afscheidnemend Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch is de toestand heel ernstig en zelfs zo hopeloos dat een noodregering of een interimregering nodig is. Hij zei dat in De Zevende Dag.

Van de Looverbosch heeft er een lange carrière als Wetstraatjournalist bij de VRT opzitten en gaat nu met pensioen. Hij heeft verschillende politieke crisissen van dichtbij meegemaakt. Maar wat hij nu meemaakt, zag hij nog nooit passeren.

“De mogelijke oplossingen zijn dan ook ver te zoeken”, zei hij. “De huidige politieke impasse lijkt wel een legoblokspel, waarbij je steeds blokken moet bijleggen om tot een einde van het spel te komen.”

De bijna ex-journalist is daarom voorstander van een ‘nood-' of interimregering’, die zich kan buigen over de dringende dossiers. "In deze periode van socio-economische druk en brexit kan dat een regering zijn met een klein programma. Zo kunnen ze verder werken en daarnaast proberen een deftige regering te vormen."