Koning Filip heeft ook nog deze optie: ‘Hij kan een dergelijke regering op de been brengen’

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vrijdagavond gaf Koen Geens (CD&V) zijn opdracht terug aan koning Filip. Die laatste ontvangt maandag opnieuw de partijvoorzitters voor een nieuwe consultatieronde.

Wie weet nu nog hoe het verder moet? Politicoloog Dave Sinardet (VUB) doet bij De Morgen een poging. “Het is nu wel voor iedereen duidelijk dat een regering met N-VA en PS niet gaat lukken.”

Volgens Sinardet ligt de sleutel nu bij CD&V. “Er zijn ook niet veel opties meer. Ofwel ga je naar een regering zonder N-VA, maar dan moet CD&V een bocht nemen. Een andere mogelijkheid is dat je op termijn naar nieuwe verkiezingen gaat. Maar dat is ook iets wat onder meer CD&V niet wil.”

Wat ook nog kan is een noodregering op de been brengen. Die neemt de vorige regering als basis, aangevuld met groenen en socialisten. Sinardet heeft zijn twijfels bij die constructie. “Dat is boter, noch vis”, gaat hij verder. 

Maar als ook dat niet lukt, moeten er wel nieuwe verkiezingen komen. “Maar veel partijen, zeker langs Vlaamse kant, zijn niet zo happig voor nieuwe verkiezingen te organiseren. Ze vrezen, en dat is waarschijnlijk niet geheel onterecht, na deze impasse van negen maanden, dat partijen als Groen en Vlaams Belang nog meer stemmen zullen winnen"