Coronacrisis? Dit is de échte reden waarom de noodregering er niet komt

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Zo snel als de paars-gele noodregering op tafel lag, zo snel is ze er ook weer af gevlogen, door een nieuw ‘njet’ van PS en ditmaal ook MR. Officieel om te focussen op de coronacrisis. Maar er is meer aan de hand.

De noodregering zou gevormd worden door socialisten, liberalen, N-VA en eventueel CD&V, paars-geel dus, ofwel een stevige uitbreiding van de huidige regering in lopende zaken. Er werd terug gesproken tussen PS en N-VA. Maar niet voor lang.

Officieel willen PS en MR niet dat er nieuwe kabinetten geïnstalleerd moeten worden in volle coronacrisis. Bovendien werd er al op voorhand gebekvecht over de postjes, met onder meer MR die eiste dat Sophie Wilmès premier mocht blijven.

Maar volgens de Vlaamse kranten hebben de Franstalige partijen ook schrik voor de communautaire ambities van N-VA. De grootste partij van Vlaanderen zou artikel 195 van de grondwet willen herzien, als opstap naar een verregaande staatshervorming. Dat zou PS nooit verkocht krijgen aan haar vaderlandslievende achterban.