Advocaat Sven Mary haalt uit naar Pascal Smet over het dodelijke ongeval met Adil in Anderlecht

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De twee politie-agenten die vorige vrijdag in Anderlecht in de auto zaten waartegen de 19-jarige Adil crashte, hebben advocaat Sven Mary onder de arm genomen.

Volgens Mary zijn de twee agenten zelf slachtoffer. “Ze zijn diep onder de indruk”, vertelt Sven Mary aan Het Laatste Nieuws.” Zowel van het ongeluk zelf als van het feit dat sommigen hen beschuldigen. Want die jongen reed hén aan. Niet omgekeerd!” De ene politieman heeft acht jaren dienst op de teller, zijn collega vijftien. Twee politiemensen met enige ervaring. Sven Mary noemt ook vlakaf de naam van Brussels staatssecretaris Pascal Smet. Die tweette afgelopen weekend dat Adil C. een vriendelijke jongen zonder toekomst was. “Niet door het coronavirus. Maar door een uit de hand gelopen politiecontrole.”

Mary zet zijn betoog verder. “Elke nuance ontbreekt in dat bericht”, aldus Mary. “De politie heeft die jongen niét aangereden. Die jongeman heeft hén aangereden. “In de verte zagen ze blauwe zwaailichten. Zij naderden uit de andere richting in hun anonieme voertuig, om hen te helpen. Ze reden nog 20 kilometer per uur toen die jongen op zijn scooter plots van achter een camion schoot en op hun rijvak recht op hun auto afvloog. Hij raakte de wagen aan de linkerkant! Toevallig was dat een politievoertuig. Evengoed reed daar een Toyota Yaris met een oud vrouwtje, dan had die tiener zich tegen dat voertuig te pletter gereden.”

In ons kot blijven

Mary noemt de dood van Adil C. heel erg. “Staatssecretaris Pascal Smet heeft de boel opgepookt. Slachtoffers van dienst: die twee politiemannen en met uitbreiding al hun collega’s die het afgelopen weekend in de klappen deelden. Ik hield de staatssecretaris voor een intelligent man. Iemand met een zekere vorm van nuance. Maar ik snap niet dat hij - mijns inziens - zonder enige kennis van zaken zich publiekelijk afvraagt of die achtervolging wel nodig was.”

En plots komen ook de coronamaatregelen erbij. “Excuseer? Is het niet staatssecretaris Smet en zijn collega’s van de regering die volmachtbesluiten hebben gestemd om te zeggen dat we allemaal in ons kot moeten blijven? Is er dan een uitzondering voor jongeren die op scooters rijden? Of voor diegenen die plots vluchten voor een controle? Die politiemensen voerden uit wat de regering had beslist. Ik heb daarom één advies voor staatssecretaris Smet: zwijg als je het dossier niet kent!” Smet zei eerder al dat zijn post verkeerd begrepen is. Excuses vond hij niet nodig. Mary vindt dat die nochtans op hun plaats waren geweest.