Snoeiharde kritiek: "Hou je mond, je ronselt stemmen op de rug van Sanda Dia"

door: STS
Sandia Dia overleed in 2018 na een doop bij studentenvereniging Reuzegom

Sven Mary, de advocaat van de familie van Sanda Dia, is woest op cd&v-voorzitter Sammy Mahdi. Die liet zich in felle bewoordingen uit over de straf voor YouTuber Acid, die veroordeeld werd wegens belaging.

Na de veroordeling van Acid reageerde Sammy Mahdi via sociale media. Hij noemde het "belachelijk" dat Acid een strafblad krijgt, terwijl de Reuzegommers dit niet kregen. En ook nog: "Als ik de Reuzegommer die nu 20.000 euro krijgt van Acid een tip mag geven: geef dat geld aan de familie van Sanda Dia."

Sven Mary, de advocaat van de vader van Sanda Dia, reageerde furieus bij Het Nieuwsblad. "Hou toch je mond, Sammy Mahdi. Dat is mijn wijze raad. Stop met polariseren en stemmen te ronselen op de rug van Sanda Dia."

"Ik wil me niet uitspreken of de rechters nu wel of niet een goede beslissing hebben genomen", schrijft Mahdi nog op Instagram. "We moeten het vonnis van de rechtbank respecteren, dat hoort zo in een rechtsstaat. Maar het maakt het gevoel dat dit achterlaat bij veel mensen daarom niet minder wrang."

"En terwijl het de plicht is van iedere politicus om de rechtsstaat te respecteren, is het ook de plicht van iedere politicus om hier niet doof en blind voor te blijven. Wie zijn rug keert van zoveel verontwaardiging en frustratie, maakt Justitie er niet beter op."

"Het systeem laat vandaag gewoonweg niet toe dat een werkstraf op het strafuittreksel wordt opgenomen. Dat moet anders. Of men een werkstraf weigert of niet (Acid zou een werkstraf geweigerd hebben), het doet er niet toe. De anomalie en ongelijkheid moet eruit. Er is geen reden om op dat punt een verschillende behandeling te hanteren."

"In het voorstel dat wij doen, zouden in de regel alle straffen op het uittreksel verschijnen, eventueel voor een beperkte duur. Dat zou al een pak frustratie uit onze samenleving halen."