Belangrijke verandering autokeuring op komst: "Neemt veel ergernis weg bij de burger"

door: STS
Autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

Er komt een proefproject dat het mogelijk maakt om bepaalde herkeuringen in een garage te laten uitvoeren. Bestuurders hoeven zo niet een extra keer naar de autokeuring te rijden.

De Commissie Mobiliteit en Openbare Werken heeft het ontwerpdecreet om herkeuringen bij erkende herstellers te laten uitvoeren goedgekeurd. Dat laat Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters weten.

Er wordt een vijf jaar durend proefproject voorzien, dat nog eens met vijf jaar verlengd kan worden. Dit houdt in dat bepaalde herkeuringen uitgevoerd kunnen worden door erkende keurders bij erkende herstellers, in plaats van bij een autokeuringscentrum.

Het gaat vooral om herkeuringen waar geen meetapparatuur aan te pas komt. "Zoals gebreken aan banden, spiegels, lichten en ruiten. Daarnaast kunnen ook herkeuringen waarvoor wel meettoestellen nodig zijn onder het proefproject vallen. Denk hierbij aan de afstelling van de dimlichtkoplampen."

“We nemen vooral veel ergernis weg bij de burger", zegt Peeters nog. "Het systeem wordt immers veel logischer door herstelling én herkeuring in één beweging mogelijk te maken."

Keuring bij de garage

"Bovendien zal het op bepaalde plaatsen, dankzij het eerder goedgekeurde systeem van de decentrale keuringen, ook mogelijk worden om zelfs de periodieke keuring bij de garage te laten plaatsvinden."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp