Traditionele partijen moeten niet uit de hoogte doen: "Dat racisme is hun verantwoordelijkheid"

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Komiek Kamal Kharmach mag dit jaar een eindejaarsconference op Canvas houden, genaamd 'Mag ik even?'. Ondanks zijn Marokkaanse roots, begrijpt hij dat veel mensen op Vlaams Belang stemmen.

"Heel veel mensen zijn terecht boos op de politiek, ze willen dat er iets verandert in de samenleving. Op wie kunnen ze stemmen? Er zijn maar twee partijen die lijken te weten waar de gewone man mee bezig is en geloofwaardig zijn als volkspartij: Vlaams Belang en PVDA", zegt Kharmal in Het Laatste Nieuws.

Hij haalde ook het thema racisme aan: "Ik  vind het heel gemakkelijk om alle racisme af te schuiven op Vlaams Belang en haar kiezers. Ten eerste geloof ik niet dat één op de vijf Vlamingen echt racist is. En dom zijn ze ook niet, zoals Karel De Gucht zegt. Als kiezer hebben mensen geen andere uitwijkmogelijkheid meer", aldus Kharmal in de krant.

Geen werk, geen huis

De komiek klaagt vooral het "institutioneel racisme" aan. "Geen werk vinden, geen huis vinden, niet uit de armoede raken, gewoon omdat je een andere kleur hebt, dat raakt ons het meest. En dat kan je alle partijen verwijten, behalve Vlaams Belang, want die hebben nooit mee geregeerd. Die vorm van racisme is de verantwoordelijkheid van álle traditionele partijen, dus ze moeten niet te veel uit de hoogte doen", besluit hij.