Theo Francken krijgt erg slecht nieuws te horen over asielzoekers

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Steeds meer mensen vragen asiel aan, steeds minder worden als vluchteling erkend. Toch daalt het aantal sans-papiers dat vrijwillig of gedwongen terugkeert al twee jaar op rij.

In 2017 keerden ongeveer 11.000 vreemdelingen terug. Vorg jaar waren er dat nog maar 8620, het laagste aantal sinds 2010. Volgens De Standaard zijn de oude recepten opgebruikt. Vrijwillige of, als het moet, gedwongen terugkeer is nochtans een prioriteit voor de centrumrechtse regering.

Fedasil, dat de vrijwillige terugkeer organiseert, wijst naar de moeilijke terugkeren naar onder meer Palestina, Irak en het visumvrije Oekraïne. De Dienst Vreemdelingenzaken, verantwoordelijk voor repatriëringen vanuit gesloten centra, worstelt dan weer met transmigranten die niet teruggestuurd geraken.

Volgens De Standaard is de bevoegde staatssecretaris Theo Francken (N-VA) op de grenzen van zijn beleid gestoten. ‘Zijn focus lag op het terugsturen van sans-papiers vanuit de gevangenis, maar op dat punt lijkt het maximaal haalbare bereikt.’