Meyrem Almaci neemt verrassend standpunt in over hongerstakers

door: STS
Meyrem Almaci
Afbeelding bron: Photonews

Groen-voorzitter Meyrem Almaci zegt dat haar partij geen voorstander is van collectieve regularisatie van de sans-papiers die in hongerstaking gegaan zijn. Ze roept wel op tot barmhartigheid: "De klok tikt. Er moet nu actie ondernomen worden."

"Deze mensen vragen al bijna anderhalve maand duidelijkheid over hun statuut. Omdat hun stem steeds zwakker klinkt, en het elk moment verkeerd kan gaan, laten wij de onze horen", stelt Almaci.

"Deze mensen maken nu de keuze om in hongerstaking te gaan. Een wanhoopsdaad die we begrijpen, maar een methode waar Groen niet kan achterstaan."

"Wij staan ook niet achter een collectieve regularisatie, maar er circuleren interessante oplossingen die een ernstig debat eisen."

"Er is dringend nood aan een lange termijnvisie. Het uiteindelijke doel is een asiel- en migratiebeleid dat onwettig verblijf tracht te vermijden in plaats van het zelf in de hand te werken."

Menselijkheid

"De menselijkheid en barmhartigheid om mensen in nood te helpen mogen we nooit loslaten. Niet op korte, noch op lange termijn", benadrukt Almaci.

"Wij hopen oprecht dat de hongerstakers niet te ver gaan. Maar ook dat dit probleem sereen, correct en met empathie en verantwoordelijkheidszin wordt aangepakt."