Hongerstakers zorgen voor nervositeit binnen Vivaldi: "Het gaat om 150.000 mensen zonder papieren"

door: MRO
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Enkele honderden mensen zonder papieren houden nu al ruim een maand een hongerstaking in de hoop te worden geregulariseerd. 

Het zorgt stilaan voor enige nervositeit in de regering-De Croo waar PS en Ecolo een oplossing willen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi wil echter niet plooien.

"Hongerstakers hebben geen recht op verblijf. De meesten hebben jaren geleden een bevel gekregen om het grondgebied te verlaten. Ze deden dat niet, bleven hier jarenlang in het zwart werken en eisen nu papieren", legt Sammy Mahdi uit op Twitter.

"Het is niet omdat je 5, 10 of 20 jaar lang de regels niet naleeft, dat je dan plots het automatische recht krijgt op verblijf. Anders kan je alle verblijfsprocedures afschaffen."

"Voor regularisatie bestaan geen regels en dat moet zo blijven. Het is een uitzondering op alle andere bestaande regels. Wat denk je dat iemand die hier 8j onwettig verblijft zal doen indien er een criterium op 10 jaar staat?"

"Het gaat ook niet om 400 mensen op een bevolking van 11 miljoen. Het gaat om ongeveer 150.000 mensen zonder papieren in dit land. 'Ja maar dan beginnen we met een propere lei' is ook geen argument. Collectieve regularisaties in 2000 en 2009 hebben niks opgelost, integendeel."