Sammy Mahdi doet ultieme poging om hongerstakers op andere gedachten te brengen: "Hoop dat uitgestoken hand aanvaard wordt"

door: STS
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor asiel en migratie  Sammy Mahdi (CD&V) vraagt partijen om geen valse hoop te geven aan de sans-papiers die in hongerstaking zijn.

"Een kort verblijf aan alle hongerstakers geven is onwenselijk. Een paar maanden later zitten diezelfde mensen zonder papieren opnieuw in onwettig verblijf", stelt Mahdi.

"De hongerstakers hebben trouwens zelf aangegeven dat ze geen tijdelijke, maar een definitieve en collectieve verblijfsvergunning willen voor alle sans-papiers."

"Het is mijn taak om met hen in gesprek te gaan en ook eerlijk te verduidelijken waar het beleid voor staat. We zijn zeer ongerust over hun toestand, maar dat mag het beleid niet in een bepaalde richting dwingen."

Neutrale zone

De voorbije dagen heeft Mahdi samen met verschillende partners gewerkt aan de installatie van een neutrale zone, waar hongerstakers duidelijkheid kunnen krijgen over de bestaande procedures. "Deze week nog moet en zal die neutrale zone er zijn. Ik hoop dat de uitgestoken hand aanvaard wordt."