Coens en Bouchez langer informateur en plots is er een nieuwe piste

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Verrassing van formaat: koning Filip verlengt de informatieopdracht van Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) met een week. Coens zei nadien dat zelfs nieuwe verkiezingen een optie zijn.

De voorzitters van CD&V en MR brachten vanmiddag vier uur lang verslag uit over de regeringsvorming in het koninklijk paleis in Brussel. Anderhalve maand na hun aanstelling blijft de patstelling compleet.

Maar koning Filip geeft de heren nog een week extra tijd. “De informateurs zullen enkele elementen verder aftoetsen en hun eindconclusies voorleggen op 4 februari 2020”, meldt het paleis.

“We gaan op zoek naar een meerderheid in dit land”, zei Coens na de audiëntie. "Verkiezingen zijn een optie als het niet lukt maar laat ons hopen dat het lukt." Met name Vlaams Belang, de winnaar van de voorbije verkiezingen, pleit al langer voor een nieuwe stembusronde.

Alsmaar minder opties

Naarmate er meer tijd verstrijkt, lijkt het aantal opties voor een federale regering te slinken. N-VA en PS zaten de voorbije weken tientallen keren samen maar volgens Paul Magnette (PS) “heeft het lang genoeg geduurd”.

Volgens Bart De Wever (N-VA) wil de PS dan weer liever “een regering waarin zij baas kunnen spelen”. Zolang CD&V vindt dat een regering in beide gewesten een meerderheid moet hebben is ook de Vivaldi-coalitie uitgesloten.