Serieus probleem in onze ziekenhuizen: "We kunnen medicijnen niet eens op tijd geven"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay
Er zijn momenteel 5.500 verpleegkundigen te weinig aan de slag in onze ziekenhuizen om de patiënten te kunnen verzorgen zoals het hoort. En dat heeft grote gevolgen.

Niet alleen is er een personeelstekort, de werkdruk voor de huidige verpleegkundigen stijgt daardoor namelijk ook. "Door de werkdruk kunnen een aantal taken niet goed uitgevoerd worden. Eén verpleegkundige op de drie gaf aan dat ze tijdens de laatste shift die ze hadden, de medicijnen niet tijdig konden toedienen", zegt Koen Van den Heede van het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg in Het Laatste Nieuws.

Een gelijkaardig aantal verpleegkundigen zei dat ze geen tijd hadden om patiënten te verleggen om doorligwonden te voorkomen. Een praatje maken met patiënten kost eveneens teveel tijd, gaf twee op de drie ondervraagde verpleegkundigen aan.

Overlijden

"Hoe meer taken niet uitgevoerd kunnen worden, hoe hoger het risico op een onverwacht overlijden in het ziekenhuis. Dat heeft een Europese studie bewezen", aldus Van den Heede in de krant.