Tientallen klachten over forse kostprijs in ziekenhuis, Vandenbroucke reageert verbolgen

door: BVDO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

In december van vorig jaar besliste minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om supplementen te verbieden voor zware medische beeldvorming. Maar toch blijven sommige patiënten met hoge facturen zitten.

Vandenbroucke legde regels op waarbij een supplement op medische beeldvorming verboden is tijdens de kantooruren, van 8u tot 18u. Daarbuiten mogen wel nog supplementen aangerekend worden en die zijn volledig ten laste van de patiënt.

Volgens de ziekenfondsen plannen ziekenhuizen medische beeldvorming buiten die uren in, precies om de supplementen te kunnen aanrekenen. Met de uitleg dat patiënten anders veel langer zullen moeten wachten op hun scan.

De Christelijke Mutualiteit kreeg daarover tientallen klachten binnen, zo schrijft Gazet van Antwerpen. Het ziekenfonds stuurde, samen met alle andere ziekenfondsen, een brief naar alle ziekenhuizen over de problematiek.

“Ik hoor ook soms het dreigement dat men patiënten enkel nog wil scannen wanneer een supplement kan aangerekend worden”, zegt Vandenbroucke in een reactie. “Men maakt patiënten daarbij wijs dat ze nu heel lang moeten wachten op een scan, omwille van het verbod op supplementen. Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop.”

Een scan buiten de kantooruren kan enkel op vraag van de patiënt, maar de ziekenhuizen bespelen de patiënten daarbij. Zelfs als dat gebeurt moeten ze de patiënt goed informeren over de financiële gevolgen.