Begrotingstekort ontspoort, professor maakt rekensommetje en geeft Paul Magnette gelijk

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
PS-voorzitter Paul Magnette heeft het niet begrepen op de taxshift die de regering-Michel doorvoerde. Hij wil een doorlichting van de taxshift vooraleer een nieuwe regering van start gaat. Professor André Decoster legt uit dat de taxshift inderdaad een pak geld kost.

Met de taxshift wilde de regering Michel mensen stimuleren om te werken, maar hier hing een prijskaartje aan van 5 miljard euro. "De taxshift was eigenlijk een belastingvermindering. De niet-financiering kwam op 5 miljard euro", aldus professor Decoster in Terzake.

"Het antwoord van de regering was dat dit werd gedaan om meer mensen aan het werk te krijgen die dan op hun beurt belastingen en sociale bijdragen betalen. Dit klopt en er zijn ook meer jobs gecreëerd, in totaal 50.000 tot maximaal 70.000."

Terugverdieneffect van de taxshift is schromelijk overschat

Professor Decoster rekent eenvoudig uit dat, met deze extra jobs, de rekening van de taxshift niet wordt gedekt. Er blijft volgens hem nog een gat van meer dan 3 miljard euro.

"Iemand die werkt betaalt belastingen en sociale bijdragen en krijgt geen werkloosheidsvergoeding meer. Dat komt neer op 30.000 euro per jaar. Als je 50.000 jobs creëert en die brengen elk 30.000 euro op, dan is dat 1,5 miljard. Dat is ver van de 5 miljard die gefinancierd moest worden. Het terugverdieneffect is dus schromelijk overschat."