België in de problemen en monsterboete dreigt: "We gaan het onvermijdelijk voelen"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Europa start een strafprocedure op tegen België. Dat komt omdat ons begrotingstekort te hoog is.

Europa tikt naast België ook Frankrijk, Italië, Hongarije, Malta, Slovakije en Polen op de vingers. België moet tegen september een besparingsplan indienen bij Europa om het begrotingstekort aan te pakken.

Het lijkt erop dat we dit allemaal gaan voelen. "Het is onvermijdelijk dat als er 30 miljard euro gevonden moet worden, we dat gaan voelen", zei financieel expert Paul D'Hoore op VTM.

"Op twee manieren kunnen we dat voelen. Men kan die 30 miljard halen, dus belastingen verhogen. Men kan ook minder uitgeven, en dan gaan we het ook voelen, want dan gaan we minder krijgen. Uiteraard zal het ergens tussen de twee in zitten."

Boete van honderden miljoenen dreigt

"Als een land niet doet wat er verwacht wordt, namelijk dat tekort terugdringen, kan dat land een boete opgelegd krijgen. Een boete van 0,05% van het bruto binnenlands product. Dat betekent in ons geval 300 miljoen euro, om de zes maanden. Dus dat kan heel hard oplopen."

"Een land dat tekorten heeft nog eens boete opleggen is een beetje absurd, maar het is de enige manier om druk te zetten op een land", aldus D'Hoore nog.

Volg Redactie24 nu op Instagram