Gevoel van straffeloosheid bij criminele jongeren: "De stok achter de deur is een lege doos"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Maar liefst 1 op 3 misdrijven in ons land worden gepleegd door jongeren. Het grote probleem is dat tegen deze criminele jongeren niet streng kan worden opgetreden waardoor een gevoel van straffeloosheid ontstaat. Eerder deze week mochten 6 minderjarigen naar huis die betrokken waren bij drugsfeiten en diefstallen.

Er zijn onvoldoende plaatsen in gesloten instellingen. Daardoor kunnen jeugdrechters jongeren die criminele feiten plegen te vaak niet plaatsen. Procureur Ine Van Wymersch luidt de alarmbel in de krant Het Laatste Nieuws.

"Jeugddelinquentie aanpakken gaat over meer dan plaatsen alleen. We hebben een hele cascade van maatregelen die altijd maar zwaarder worden. Maar als de strengste stok achter de deur (een gesloten plaatsing, red.) een lege doos blijkt te zijn, dan is dat demotiverend. Voor politie, justitie, burgemeesters", vertelt Van Wymersch.

"Al van toen ik nog jeugdmagistraat was, zijn er te weinig adequate plaatsingsmogelijkheden. Een jeugdrechter kan in zo'n geval twee dingen doen: hij beveelt tóch een plaatsing en dan krijgt zo'n jongere een bed zodra er eentje vrijkomt, of hij past zich aan de situatie aan en beveelt als alternatief een vrijheid onder voorwaarden."