Gwendolyn Rutten haalt uit naar Zuhal Demir: "Nonsens, dat zou je toch moeten weten?!"

door: STS
Gwendolyn Rutten
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld-politica Gwendolyn Rutten heeft Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir op de korrel genomen. Ze stelt dat een idee van Demir "juridische nonsens" is.

Demir (N-VA) stelde samen met Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) een actieplan op om de jeugdcriminaliteit beter aan te pakken. Daarin staat dat de regering gaat bekijken of ouders ook gesanctioneerd kunnen worden als medeverantwoordelijke indien hun kinderen criminele feiten plegen, weet de VRT.

"Je kan via het strafrecht alleen veroordeeld worden voor zaken die je zélf doet", reageerde Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten in 'Villa Politica'

"Wat iets anders is, is dat je van ouders wel mag verwachten dat ze hun ouderlijk toezicht naleven. Dat wanneer de jeugdrechter de ouders opvordert en de ouders hun kat sturen, ze daarvoor gestraft kunnen worden. Maar dan is dat voor hun eigen daden, niet voor de daden van hun kind."

"Ouders moeten ouder zijn, dat is hun verantwoordelijkheid. Maar van die goed klinkende zinnetjes als 'we gaan ouders eens strafrechtelijk veroordelen voor het gedrag van hun kinderen'... Dat is juridische nonsens. En als minister van Justitie zou je dat moeten weten."