Controleur van NMBS zet 14-jarig meisje met autisme van de trein tijdens storm Ciara

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De NMBS is een intern onderzoek gestart naar een heel vervelend voorval. Een controleur zou een meisje van 14 jaar van de trein hebben gezet terwijl buiten storm Ciara over het land aan het razen was.

Lotte, zoals het meisje noemt, nam op maandag 10 februari de trein van bij haar mama in Sint-Niklaas, naar haar school in Antwerpen. “Omdat ik invalide ben, heeft Lotte recht op een verhoogde tegemoetkoming”, vertelt mama Esther Moeyersons in Gazet van Antwerpen. 

“Ze heeft een kaart om te bewijzen dat ze daar recht op heeft. Maar die dag was ze haar portefeuille - en dus haar kaart - vergeten omdat die nog in een andere jas zat. Omdat het stormde, waren er erg weinig treinen dus liet ik haar toch opstappen. Ik ging ervan uit dat ze zich op een andere manier makkelijk zou kunnen identificeren indien nodig.”

Paniek
Lotte zat nog geen tien minuten op de trein of ze belde haar mama volledig in paniek op. “De controleur had heel fel gereageerd toen ze had gezegd dat ze haar kaart voor verhoogde tegemoetkoming niet bij zich had. Lotte, die vanwege haar autisme maar moeilijk met vreemde mensen praat, had voorgesteld dat ik een foto zou doorsturen van de kaart. Maar daar had de controleur geen oren naar.” 

“In station Beveren-Waas zette hij haar zonder pardon van de trein. Lotte belde mij volledig overstuur op. Met veel moeite begeleidde ik haar naar een bushalte waar ze de bus naar Zwijndrecht kon nemen en zo de tram richting Antwerpen.”

Onderzoek
Het voorval laat een diepe indruk na bij Lotte. “Ze is dagenlang overstuur geweest”, gaat papa Erik verder. “Wij willen weten wat die controleur bezield heeft. Ze is amper veertien. Vanwaar die harde reactie? Ze reed niet zwart: ze had betaald. Was er geen alternatieve sanctie mogelijk? Een tijdelijke boete bijvoorbeeld, zodat wij later konden bewijzen dat ze die kaart wel degelijk heeft? En ook: wat als zij geen gsm had gehad? Hoe had ze ons dan moeten verwittigen?”

De NMBS reageert kort op het voorval. “We gaan dit grondig onderzoeken”, luidt het vanuit die hoek.