Meyrem Almaci kan het niet meer aanzien: “Gespeeld met toekomst van ons land”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Groen heeft een paars-gele federale regering, met socialisten, liberalen en N-VA, opnieuw dood verklaard. Voorzitter Meyrem Almaci roept op tot “ernst en sérieus”.

De opdracht van informateurs Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) is met een week verlengd. Zij lijken vooral te kijken in de richting van een Vivaldi-coalitie, met liberalen, groenen, socialisten en CD&V.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci juicht dat toe. “Ik doe een oproep tot ernst en sérieux van de politieke klasse. De paars-gele piste werd acht maanden lang zonder resultaat geprobeerd, de andere optie werd nauwelijks verkend. Na negen maanden is het voor ons land noodzakelijk dat er een regering komt, in het belang van de gezondheidstoestand van onze burgers, onze economie, ons klimaat.”

Groen kan weinig begrip opbrengen voor het standpunt van CD&V, dat pleit voor een federale regering met een Vlaamse meerderheid en dus met N-VA. “Een coalitie met liberalen, socialisten, christendemocraten en groenen vertegenwoordigt meer dan 49 procent van de Vlamingen en heeft een meerderheid in heel het land. De resultaten van de verkiezingen gaan niet veranderen. Partijen die manifest elke oplossingsgerichte optie blokkeren, beseffen best dat ze met de toekomst van ons land spelen.”