Deze politicus wilde graag premier worden: "Maar dat ging ik N-VA en Vlaams Belang niet gunnen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Alexander De Croo (Open Vld) werd de nieuwe eerste minister, maar het had niet veel gescheeld of het was Paul Magnette (PS) geworden. Die wilde ook wel, maar zag een aantal obstakels.

Toen De Croo en Magnette de Vivaldi-coalitie gevormd hadden, restte de vraag nog wie premier zou worden. Al snel viel de keuze op De Croo. Een noodzakelijke keuze, vond Magnette, maar toch een die wat pijn deed.

"Ik was graag premier geweest. Dat is ook logisch, ik heb grote stukken van het regeerakkoord geschreven. Een akkoord dat eerder centrumlinks is, terwijl Vlaanderen centrumrechts is. En de drie vorige premiers waren ook al Franstaligen. Opnieuw een Waalse premier, een linkse socialist dan nog, zou te veel van het goede zijn", verklaarde Magnette in een interview met De Zondag.

N-VA en Vlaams Belang

"Ik wou geen makkelijke munitie geven aan N-VA en Vlaams Belang. Was ik premier geworden, dan zouden zij vier jaar lang op mijn persoon schieten. Dat risico wilde ik niet nemen. Je moet ook aan de stabiliteit van het land denken. Ik wil niet op mijn geweten hebben dat N-VA en Vlaams Belang in 2024 het land blokkeren. Ik zou niet meer slapen", aldus Magnette.