Groene fractie is duidelijk: "We hebben hiervoor de hulp van het leger nodig"

door: BVDO
Het Belgische leger bezorgde het federale parlement woensdag een nota met mogelijke hulp die het kan bieden in de strijd tegen het coronavirus. De groene fractie is genegen om het leger in te schakelen.

Het leger stelde woensdag voor om hulp te bieden in de strijd tegen het coronavirus. Vooral het ontlasten van ziekenhuizen lijkt meer dan welgekomen. Zo kan het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek ingeschakeld worden voor de opvang van coronapatiënten, als de brandwondenslachtoffers in de gewone ziekenhuizen over het hele land opgevangen kunnen worden.

Defensie heeft ook beademingsapparatuur ter beschikking en kan hulp bieden om de voorsorteerposten te bemannen. Volgens het leger zijn hun troepen binnen de vier uur paraat. Ook de repatriëring van Belgen in het buitenland met defensievliegtuigen, eventueel in samenwerking met de buurlanden, behoort tot de mogelijkheden.

Ecolo en Groen staan achter de voorstellen van het leger. "Het leger kan veel meer doen dan wat het nu doet", klinkt het bij Julie Chanson. "Ze zijn beschikbaar en getraind voor dit soort crisissituaties. Onze diensten zijn overbelast, dus elke ondersteuning is meer dan welkom."