Cijfers zijn bekend: Coronapandemie slaat groot gat in de Vlaamse begroting

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams minister van Financiën en Begroting, Matthias Diependaele, stelde op de Vlaamse regering de impact van de coronapandemie op de Vlaamse begroting voor. "Dat de coronapandemie een effect zou hebben op onze Vlaamse begroting, wisten we al. Vandaag kunnen we daar ook een bedrag op plakken."

Het kostenplaatje voor de Vlaamse regering loopt in de miljarden. "De Vlaamse meeruitgaven door de coronapandemie bedragen 2,5 miljard. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de uitgaven in zorg, welzijn, maar ook aan de hinder- en compensatiepremie en de tegemoetkomingen voor technisch werklozen", verklaart minister Diependaele.

Naast de meeruitgaven, zijn er ook minderontvangsten te wijten aan de gewestbelastingen. Minister Diependaele: "De immosector bijvoorbeeld ligt de laatste weken plat, daardoor ontvangen we minder inkomsten uit registratierechten. Als we de verschillende gewestbelastingen optellen, komen we aan een minderontvangst van 1 miljard euro."

Tekort van 4,14 miljard euro

De Vlaamse begroting heeft dus bij deze aanpassing een hoger tekort dan voorzien bij de begrotingsopmaak 2020 in september 2019. "Tellen we de coronamaatregelen en de minderontvangsten op bij ons initieel tekort, dan heeft de Vlaamse begroting in 2020 een tekort van 4,14 miljard euro."

In de berekening, die we weken geleden opstartten, was de regering verplicht uit te gaan van een daling van het bbp met 1 procent. Maar eergisteren kwam er een nieuwe inschatting van de economische begroting door het federaal planbureau. "Volgens deze nieuwe inschattingen zou dat kunnen oplopen tot -8 procent. De impact daarvan zal zich vooral volgend jaar laten voelen op onze Vlaamse begroting", laat minister Diependaele weten. Hoe de Vlaamse Regering dit tekort zal wegwerken, is een opdracht voor de komende maanden.