Ook Vlaamse begroting diep in het rood: Minister Diependaele is bezorgd

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De economische gevolgen van de coronacrisis zijn enorm. Er wordt niet enkel een gat geslagen in de federale begroting, ook de Vlaamse begroting kampt met een tekort dat oploopt tot maar liefst 6,5 miljard euro.

"Volgens de laatste berekeningen gaan we naar een tekort van 6,2 tot 6,5 miljard euro. Dat heeft met twee zaken te maken. Zo is er een akkoord met de federale regering dat een verrekening die volgend jaar zou gebeuren, nu al gebeuren. Dat maakt een verschil van 1,7 miljard", legt Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele uit op Radio1.

"Het belangrijkste is dat het Federaal Planbureau en de Nationale Bank een nieuw vooruitzicht heeft gepubliceerd naar de economische parameters voor de komende jaren en die zijn nog een stukje slechter voor 2020. We gaan naar een tekort van 10,6% en dat maakt een groot verschil op de begroting."

"Mijn grote bezorgdheid is het gebrek aan economische groei. Er is een economische krimp en die nemen we mee naar volgend jaar. Dat is lastig want dat zorgt voor een structureel probleem in onze begroting."