Belgische Marokkanen kunnen niet weg uit Marokko: "Schuld ligt niet in België"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De FOD Buitenlandse Zaken kreeg de voorbije dagen zo’n 4.000 emails van Belgische Marokkanen die vastzitten in Marokko. Een Marokkaans probleem vooral.

De redenen waarom ze moeten blijven zijn duidelijk. Door hun dubbele nationaliteit vallen ze onder de Marokkaanse wetgeving en die verbiedt op dit moment dat Marokkanen het land mogen verlaten in de strijd tegen het coronavirus. Al ligt voor velen hun leven én werk hier in België.

Er werd een compromis bereikt tussen Marokko en minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin. Mensen met een ernstige aandoening, ouders met minderjarige kinderen in België en mensen die hun job dreigen te verliezen krijgen de toestemming om Marokko te verlaten. De Belgische regering geeft enkel toestemming aan mensen die in ons land gedomicilieerd zijn.

Minister Goffin vindt niet dat de mensen kwaad moeten zijn op de Belgische autoriteiten als ze moeilijk weg geraken, want het is niet België dat hen tegenhoudt. Hoelang alles nog zal duren, is momenteel heel moeilijk te zeggen.