'Dramaqueen'-viroloog blijft van zich afbijten: "Niemand heeft meer ervaring dan ik, ook Marc Van Ranst niet"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Viroloog Marc Wathelet deed meer dan tien jaar onderzoek naar coronavirussen in Amerika, maar voelt zich nog altijd gepasseerd in de coronacrisis.

Een week nadat de eerste coronapatiënt in België werd ontdekt, stuurde Marc Wathelet een rapport naar het Ministerie van Volksgezondheid dat Covid-19 niet zomaar een griepje was. Er kwam geen reactie en Wathelet bleef maar brieven schrijven naar de premier, de regering, Maggie De Block en het comité van experts. Open brieven volgden aan De Block en de premier. De Block reageerde op Twitter met 'Nog een dramaqueen', een post die later verwijderd werd.

Wathelet blijft van zich afbijten. "Wel kreeg ik een telefoontje van premier Wilmès", reageert Wathelet in De Morgen. "Ze toonde interesse in het plan dat ik had opgesteld om geleidelijk aan uit de quarantaine te komen. Ze moedigde me ook aan om te blijven mailen naar haar en de experts. En dat doe ik ook, want ik vind dat de eerste minister en de regering zeer slecht geadviseerd worden, en dat België deze crisis erg slecht heeft aangepakt."

Volgens Wathelet kunnen de experten niet om met zijn kritiek. "Het is duidelijk dat ik voor flink wat irritatie gezorgd heb bij de experts met wat zij ‘alarmistische berichten' noemen. Ik ben ook niet zo diplomatisch, daar is op dit ogenblik te weinig tijd voor, want we zitten in een soort oorlog. Maar ik durf zeggen dat ik door mijn jarenlange onderzoek in de VS een brede en grondige kennis heb van menselijke coronavirussen, en dat niemand in België er meer ervaring mee heeft, ook Marc Van Ranst niet."