Regering mag alle contacten van coronapatiënten onderzoeken: “Nodig om de winkels weer open te stellen vanaf 11 mei”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
In het Vlaams Parlement werd gisteren een nooddecreet goedgekeurd waardoor de contact tracing op poten gezet kan worden.

Op 11 mei moet de contact tracing van start kunnen gaan. Daarmee wordt onderzocht met wie coronapatiënten allemaal contact hadden. Hiervoor werkt de regering samen met callcenters, de vijf mutualiteiten en consultancybedrijf KPMG.

"Het versoepelen van de maatregelen, waardoor er opnieuw meer fysiek contact tussen personen zal zijn, brengt ook het risico met zich mee dat het aantal gevallen van COVID-19 opnieuw kan toenemen. Het is dus noodzakelijk dat ook in deze fase de nodige maatregelen worden genomen om een verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Het contactonderzoek bij nieuwe besmettingen is daarin een belangrijk onderdeel en is nodig om de opening van winkels op 11 mei mogelijk te maken", zegt CD&V-fractievoorzitter Peter Van Rompuy.

"Vlaanderen neemt hiermee het voortouw in het kader van contactonderzoek. Het is essentieel om de pandemie de komende weken en maanden onder controle te houden. De N-VA beklemtoont dat bij de verwerking van de gegevens strikt rekening gehouden moet worden met de privacyregelgeving. En dat ze niet langer moeten bijgehouden worden dan nodig", aldus N-VA-fractievoorzitter Wilfried Vandaele.