60 terroristen worden binnenkort vrijgelaten: Vlaams Belang vraagt veel strengere straffen

door: BVDO
Het Vlaams Belang wil werk maken van zwaardere straffen voor terrorisme. Dat volgt nadat duidelijk werd dat dit en komend jaar maar liefst zestig terroristen vrijgelaten worden.

Zestig veroordeelde en radicale Islamitische gedetineerden komen dit en volgend jaar op vrije voeten. Dat gaf Minister van Justitie Koen Geens mee als antwoord een parlementaire vraag van Marijke Dillen. Vlaams Belang vreest voor nieuwe misdrijven, ook al zou de graad van recidive laag ingeschat worden.

"Terrorisme is echter geen misdrijf gepleegd voor banale, zelfzuchtige redenen zoals stelen om een drugverslaving te onderhouden", waarschuwt Kamerlid Ortwin Depoortere van Vlaams Belang die de commissie Binnenlandse Zaken voorzit. "Jihadisten organiseren terrorisme uit een kwaadaardige overtuiging. Het is dus te verwachten dat terreurdaden dan ook minder frequent gesteld worden dan pakweg drugs dealen, maar daarom verdwijnt de motivatie erachter niet. Of denkt men werkelijk dat de deradicaliseringsambtenaren slagen in hun opzet?"

Bij de verdediging van de vrijlatingen wordt gesteld dat het recidivisme lager is dan bij ordinaire misdaad, 'slechts' ongeveer 5 procent. Marijke Dillen sluit zich aan bij de kritiek. "De werkelijkheid is dat men meer radicaliseert in de gevangenis dan omgekeerd. En zelfs als die vijf procent klopt, betekent dit dat drie van de vrijgelatenen terug doden zullen veroorzaken."

Concreet wil het Vlaams Belang daarom dat het leiden van een terreurgroep wordt gestraft met levenslang. Een middenkaderpositie moet dan leiden tot een celstraf van 15 tot 20 jaar en lidmaatschap tot 10 tot 15 jaar.