Tweedeverblijvers stappen met petitie naar Nationale Veiligheidsraad

door: BVDO
Afbeelding bron: Google Maps
De beslissing van de Veiligheidsraad dat tweedeverblijvers maar vanaf 8 juni terug naar de kust mogen, blijft voor commotie zorgen.

Het verbod begint de tweedeverblijvers enorm hoog te zitten. "Een algemeen uitgangspunt is dat we absoluut gekant zijn tegen het onzinnige verbod om tijdens de coronaperiode naar ons tweede verblijf te gaan", zegt Geert De Maerschalck, één van de beheerders van de Facebookgroep ‘Tweedeverblijvers Kust en daarbuiten’ bij Krant van West-Vlaanderen. "Een tweedeverblijver betekent in zijn eigen huis of appartement aan zee geen groter gevaar op verspreiding van het virus dan een andere bewoner aan zee, of iemand die in het binnenland woont. Daarnaast int het provinciebestuur nu een belasting op iets dat het tijdelijk verbiedt."

De tweedeverblijvers willen druk zetten op de autoriteiten, met een brief die al driehonderd keer ondertekend werd. “Tweedeverblijvers zijn geen toeristen, maar tweede inwoners. Een tweede verblijf is geen vakantiehuis, maar een tweede thuis", staat er te lezen. Alle kosten, ook die voor gas, elektriciteit, televisie en internet blijven doorlopen.

"Tweedeverblijvers houden van hun tweede woning en van de stad, gemeente of dorp waar die woning zich bevindt. Ons hart ligt daar. Wij zijn dan ook de allerlaatsten die de veiligheid van deze locaties in het gedrang zouden willen brengen. Integendeel, wij zouden er juist alles aan doen om de veiligheid te bewaren”, vertel Ellen Ogez, de schrijver van de brief.